fotbollsmatchen.blogg.se

OK, då är det dags!!!!

Alla vet att förr eller senare måste detta samtalsämne komma upp här. Och det är lika bra att det med en gång, så har vi det avklarat. För ni kommer att märka efterhand att jag har en väldigt stark åsikt om detta ämne. Så nu kör vi....inlägget kommer att vara ganska långt, och som vanligt när det gäller detta ämne, så kommer folk att antingen hålla med, eller hata mig. För detta ämne lämnar konstigt nog INGEN oberörd, och debatten kommer att fortsätta långt efter ämnet i sig är aktuellt.
 
 
 
ZLATAN IBRAHIMOVIC!!!!
 
 
 
 
Enligt mig så finns det ingen tvekan om att detta land aldrig någonsin kommer att få ett fenomen som Zlatan igen. Hela han karriär och uppväxt är som en framtidssaga, som visar att allting är möjligt. Från hans resa i Rosengård och MFF till Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG och Landslaget.
 
Först o främst så kan människor som tycker att Zlatan är kass och överskattad sluta läsa nu...
Måste ändå säga att det är imponerande hur många olika anledningar dessa hatare kan komma med för att försöka smutskasta hans framgång. Det kan va allt från att "han är en staty" "han står bara framför mål" "han spelar bara för sig själv" osv. Och innan så va anledningarna att "han gör inga mål i landslaget" och "han gör aldrig mål i viktiga matcher" När han nu har slagit landslagsrekordet, och öser in mål konstant mot ALLA lag så sitter väl dessa hatare och ruvar på nya anledningar. Nån ny jag hörde häromdagen var att Sven Rydell som Zlatan tog rekordet ifrån faktiskt gjorde sina 49 mål på 67 matcher, så var ju Zlatan tydligen kass igen.
För att bara svara på detta argument så att vi kan släppa det o gå vidare, så måste jag förklara en sak för alla som inte har koll på hur fotbollen såg ut förr.
  •  Konkurrensen i fotbollen på 1900-1970 var i princip obefintlig om man jämför med dagens konkurrenssituation.
  • Tittar man på resultat från den tiden så kommer man snabbt se att resultaten kunde se ut som t.ex 13-10, 10-2 osv. detta var inget ovanligt fenomen.
  • En laguppställning på den angivna tiden, om vi t.ex tar tiden när Sven "trollgubben" Rydell spelade, så kunde laguppställningen vara 2-2-6. dvs att man spelade med 6 anfallare.
 
Hela jämförelsen blir ganska märklig och jäkligt omöjlig.
Missförstå mig rätt. Jag har all respekt för "trollgubben" och bedriften han gjorde är naturligtvis fantastisk. Men Zlatan är ju på en helt egen nivå.
 
Sven"trollgubben" Rydell
 
 
 
 
För alla människor som har någon koll på fotboll på denna jord, kan INGEN säga att Zlatan inte tillhör den absoluta världseliten. Sen att tycka vad man vill om honom som person och personlighet är en helt annan sak. 
Jag tycker däremot det är helt underbart att se person som tror på sig själv. Aldrig varit rädd för att säga sin egen åsikt. att öppen kunna säga att han ska bli bäst i världen, och att kunna ta ställning för saker och ting.
Men jag tror också att det är det som gör ont i människor. Det e precis som att vissa människor får en Jantespark i ansiktet så tänderna nästan ramlar ut, så fort en idrottspersonlighet inte svarar neutralt och tråkigt. 
Personligen är jag så trött på att ingen längre vågar säga någonting. Att alla ska bete sig som ett gäng politiker och inte kan svara JA eller NEJ på en fråga. Det är också därför jag älskar John Guidettis attityd. För han vågar säga att "jag är INTE Zlatan, Jag är John Guidetti" och "jag ska bli bättre än Zlatan". Enligt min tro så är det precis den attityden som behövs för att kunna ta sig upp till toppen. tillsammans med talang, erfarenhet och ETT JÄKLA HÅRT jobb. Men proffslivet är garanterat ingen gosskörsattityd, utan det gäller att ta för sig, och att göra vad som krävs för att slå sig fram.
 
Och resan denna mannen har gjort som sagt. En resa genom några av dom största lagen i världen, har han haft en betytande och avgörande roll i samtliga lag han har spelat. Han är en komplett spelartyp som verkligen gör skillnad på alla plan. Och det finns ingen fotbollsspelare någonsin som kan jämföras sig med sin tio topp lista över snygga mål i karriären. 
Han vinner överallt han kommer. Och frågar man vilken tränare som helst som har jobbat med honom, så håller dom Zlatan som en av dom bästa i världen. (utom möjligtvis pep då)
Han vann ligan i Juventus. gick till Inter och lyckades vinna ligan till dom 3 år irad, varav det sista året vann han skytteligan och sköt på egen hand hem Scudetton till Inter.
Även i Barcelona började det spektakulärt, och fortsatte också så ända tills incidenten med Pep och Messi. Eller rättare sagt. Ända tills Messi inte sågs som den stora stjärnan längre.
Jag är övertygad av att där Messi fick nog, var inför El Clasico, när tidningarna inför matchen hade en stor bild på Ronaldo som representerade Madrid som deras största stjärna, och på andra sidan Zlatan för Barca. 
När sedan Zlatan hoppar in och avgör matchen för Barcelona, blev det för mycket för Messi. han insåg att om han inte agerade direkt i det läget, så hade han förlorat sin status som den störste, även inför fansen.
Och då går Messi till Pep och gnäller som en liten skolpojke.
Men missförstå mig rätt. Jag skyller inte någonting av det här på Messi. Detta är helt och hållet Peps fel som inte kan "grow a pair" och agera som vilken annan tränare med lite karaktär hade gjort.
Då hade han sagt till Messi, att han ska göra vad han blir tillsagd att göra, och låta tränare sköta tränarens jobb. och sedan bänka honom för att visa vem det är som bestämmer. Istället blir Pep rädd, och gör som Messi säger.
Och till och med det, hade han kunnat göra på ett bättre sett än det som följde. Att försöka frysa ut en människa är dagisnivå, och kommer aldrig fungera på en människa som Zlatan. Men fram till dess som sagt, och faktiskt även också ett tag efter detta så levererade Zlatan i världsklass i Barca.
Även om Pep verkade göra allt för att förstöra hans spel.
ja menar, att putta ut Zlatan på en kant, och få honom att agera som en typisk striker "ala Henke" är ju bara hjärndött, och är enligt min mening endast bevis på dålig coachning. men, men.
 
Resan gick sedan vidare till AC Milan, som inte vunnit ligan på 7 år. Zlatan kommer dit, och efter att han läst intervjuer med laget som spelade i klubben då, så kom Zlatan dit och höjde ribban rejält och gav samtliga spelare en ordentlig boost självförtroende.
För honom var det aldrig någon tvekan. Det första han sa i omklädningsrummet var att "nu har jag kommit, så nu ska vi vinna".
 
Och till råga på allt så gjorde dom också detta. och Zlatan kom 2a i skytteligan, och vann även assistligan i Serie A.
 
Milan lovade Zlatan när han kom att dom nu skulle satsa för att vinna CL. Så att värvningarna skulle fortsätta, och laget skulle växa. Det som hände året efter scudetton däremot var att Berlusconi blev dömd i Italiens domstol och förlorade därmed en stor andel av sina pengar. satsningen slutade där, och inför Zlatans andra säsong, blev det största köpet det året "Maxi Lopez". Och det förklarar ganska mycket för hur Milan nu tänkt. 
Milan kom 2: i ligaracet bakom Juventus, och detta var första året som Zlatan inte vann ligan sen hans Europaäventyr början. Däremot så kammade han hem Capo canoniere, dvs skytteligan det året, och även assistligan.
Därför har jag aldrig förstått människor som påstått att Zlatan skulle vara ett ego som aldrig passar.
Hur kan ha då vinna assistligan år efter år, om man är ett sånt ego? eller detta skulle bara vara tillfälligheter? Man ska inte tro på tillfälligheter. inte i detta ämnet allafall.
 
Det som skulle blivit Zlatans 3 säsong i Milan slutade med en flytt till PSG, tillsammans med Thiago Silva. Zlatan ville aldrig flytta till PSG utan kände sig väldigt besviken när Adriano Galliani i de närmaste tvingade fram en flytt för dessa 2 superstjärnor. Dom ville alltså inte lämna Milan från första början, så att hävda att dom sålde ut sig för pengar tyder bara på okunskap av personer som kommer med påståendet.
 
 
En liten anekdot om Zlatans resultat i Milan Lab.
 
I Milan finns kanske värdelns främsta labratorium med idrottsinriktning, som heter "Milan lab".
Där kurerar man spelare som skadat sig från hela världen, och som inte kunnat bli hjälpta någon annanstans. David Beckham t.ex kom till Milan Lab efter hans skadehelvete, och efter tiden i Milan Lab, var han återigen skadefri och va sedan det i princip karriären ut sen. Dom mäter precis allting i Milan Lab. Dom tittar på din kost, hur du spenderar din fritid, vad du dricker, ditt löpsteg, hur du rör dig på planen. Hur du Nickar, skjuter, tacklar, hur du håller händerna, hur du använder hälarna, ljumskarna,  ja precis ALLT i princip.
För att kunna optimera och anpassa träningen för individen i sig, behöver dom först och främst göra en rad tester i styrka, rörelser mm.
 
Efter en intervju med Läkarna och personalen som arbetar i Milan Lab, så berättade dom om Zlatans resultat i dessa mätningar. Enligt dom själva så sprängde Zlatan alla tidigare resultat dom haft genom åren. Han visade upp en styrka dom aldrig tidigare sett hos en fotbollsspelare, och en spänst, och vighet, som var häpnadsväckande. En muskulatur som va något utöver det vanliga och VÄLDIGT unik. Att han kunde vara så vig och spänstig, trots sin storlek var helt förbluffande. och att han dessutom ökade sina prestationer och resultat hela tiden, trots att det borde ha börjat dala när man passerar runt 28-30 år, så blev Zlatan bara bättre och bättre, samt starkare och starkare. 
För er som är källkritiska så går garanterat denna artikel att hitta om man googlar på något i stil med "Zlatan resultat milan lab", så är jag säker på att ni kommer att hitta den. Annars får ni lämna en kommentar här, så ska jag leta fram den på något sätt igen. Såg den första gången i en goaltidning för ca 2-3 år sedan.
 
Milan Lab, löste också gåtan att Zlatan innan haft en tendens att "dippa" på våren, och generellt prestera lite sämre än på hösten. Detta problemet visade sig dock vara väldigt lättläst, men ack så viktigt.
Zlatan hade för vana att sitta uppe väldigt sent på kvällarna och inte äta frukost. Det tog dock ganska lång tid innan man konstaterade och ens frågade Zlatan om hans frukostvanor. Ibland verkar nog lösningen vara enklare än vad många tror.
Och med frukost i magen, så var gåtan om vårsäsongen löst o prestationen fortsatte då att vara på topp.
En annan sak som Zlatan fått rätta till efterhand, är att han tidigare har ätit pasta 3 gånger om dagen. Så genom att dra ner på kolhydraterna genom att skippa en av dessa pastarätter, så blev han därmed också mer rörlig. Han tappade möjligen lite i styrka, men överlag tror jag ändå att det va rätt beslut och har endast gett positiva resultat i hans fotboll.
 
 
Är PSG slutet på historien?
 

Jag har alltid varit säker på att Zlatan är den spelartypen som inte nöjer sig med att vara nr 2. Han kommer aldrig att sk "varva ner" i Allsvenskan eller spela för länge. (dvs göra en Ljungberg.)
 
Den dagen han känner att det vänder, och han inte längre utvecklas som spelare, utan att det nu blir utförsbacke där han börjar tappa i styrka, teknik mm, är den dagen Zlatan kommer att lägga sina skor på hyllan. Han spelar ALLTID för att vara nummer 1, och det är också det han brinner för. Att alltid satsa på att vara bäst. Dagen då de vänder, kommer att vara de sista vi ser av den otroliga konstnär som har satt Sverige på kartan som ingen annan lyckats göra sen ABBAs tid. Och dagen skulle i teorin kunna komma när som helst. 
Däremot ser det inte ut som att han ens skulle vara i närheten av det faktumet än, då han fortfarande öser in mål, även en dag då han spelar halvfart. 
Men åter till ankomsten till ett av dom största projekten fotbollen någonsin skådat. PSG.
Kravet för att Thiago Silva skulle komma till PSG var att Zlatan också skulle följa med och vice versa. I PSG spelade redan spelare som Maxwell, Pastore, Sirigu mm, och truppen leddes av Carlo Ancelotti. En monstertränare som idag tränar Real madrid, och som har en av historiens bästa facit när det kommer till CL titlar. Trots alla nyförvärv och pengar som kastats in i projektet, så hade inte PSG lyckats att vinn sin liga före Montpellier, som lite överraskande vann hela ligan det året.
Leonardo, som då var sportchef, och som inriktat sig på att värva spelare från serie A, konstaterade en dag, att för att kunna bli mästare, så måste vi också värva en riktig mästare.
Det var dagen Ibra och Silva värvades. Sedan den dagen så har det inte varit nåt snack och knappt någon tävling om vem som ska ta hem ligatiteln. PSG har dominerat fullständigt, och även när Rybolev öste pengar över sitt Monaco o värvade in spelare som Falcao, och James rodriguez mm, så hade man egentligen aldrig någon ärlig chans mot PSG och dess stjärnglans.
Laget hade fått det dom saknat sedan projektets start. En ledare och härförare på planen, som inte accepterade någonting annat än vinst och en vinnande mentalitet.
Ligan har nu bärgats 2 år irad, och Zlatan har vunnit skytteligan OCH assistligan båda åren. PSG har även bärgat hem ligacupsguldet och supercupen.
Och nu har man siktet inställt på det verkliga målet och den riktiga utmaningen. Champions League.
PSG har alla chanser i världen att kunna slåss och CL titeln i år. Det enda som egentligen kan sätta käppar i hjulet är en skada på Zlatan.
För utan Zlatan, så blir PSG uddlöst och väldigt statiskt. det finns ingen som drar upp tempot. fördelar ut bollarna, eller sätter dom där kliniska avsluten.
Det är det stora problemet PSG måste jobba med. Att precis som landslaget är dom aldeles för beroende av Zlatan. Och det är svårt att inte bli det. När du har ett sådant spelgeni, så måste du självklart utnyttja dess fulla potential. problemet är när det potetialen försvinner, så måste någon annan kliva fram och visa vägen. Och det var ju grundtanken med värvningen av Edison Cavani, som om du frågar mig var ett av 2000 talets värsta floppköp än så länge. Ursäkten från början var att han inte fick spela på sin orginalposition då Zlatan lagt beslut på den centrala anfallsplatsen. Men i Zlatans frånvaro finns det längre inga ursäkter, och vi väntar fortfarande på resultaten. han bränner i princip alla lägen han får. ser klumpig och tam ut. nästan som att han vill för mycket, och då blir det bara fel. I Napoli var han den stora stjärnan, men i PSG ser han bara mer och mer tafatt ut, och jag kan inte förstå varför inte PSG sålde honom under sommarfönstret för att försöka hitta en eventuell ersättare eller lekkamrat till Zlatan. Vem som helst skulle kunnat vara bättre lämpad för jobbet. Benzema hade ju gjort ett utmärkt jobb t.ex. Och när ryktet gick att PSG värvat Di Maria var ingen gladare än jag. 
Men övergången gick i sank tack vare fair play reglerna, och då hade ju en försäljning av Cavani kunnat göra så att Di Marias övergång klarat sig. 
Och i slutändan så tror jag att det kan vara de som avgör till slut om PSG kommer att vinna CL i år eller inte. 
 
 
Åter till Zlatan igen.
 
Landslaget då? Hur länge fortsätter han?
Ja, en kvalificerad gissning är att efter EM 2016, så har Zlatan spelat klart i det Svenska landslaget, och det kommer då att lämna ett stort svart tomrum och en massa frågetecken kommer att ställas om hur landslaget då kommer att klara sig rent sportsligt. Och den frågan är helt legitim om du frågar mig.
 
Zlatan har redan slagit målrekordet, och det enda som saknas nu är då en titel med landslaget. Och sista chansen för det är EM i Frankrike om 2 år.
Jag tror att alla tankar om att Zlatan skulle spela vidare till VM i Ryssland 2018 är önsketänkande. Det kommer nog aldrig att hända tyvärr, hur mycket jag än velat och önskat att så va fallet. 
Så faktum är att det enda man nu kan göra, är att passa på att njuta av resten av hans spektakulära karriär och vara glad för att man fått följa Sveriges och en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna på sin resa. För när det är slut, så är det slut. och då finns det ingen återvändo.
 
Ha en trevlig helg mina vänner
 
/Tommie